En ny politisk trend i Vesten

I de senere årene har det gradvis sneket seg inn en ny politisk trend i Vesten. Det har dukket opp stadig nye politiske figurer, bevegelser og partier ut av ingenting, og utfordret det etablerte politiske hegemoniet med overraskende tyngde. Sist ut av slike politiske “bomber” er milliardær Donald Trump og selverklært sosialist Bernie Sanders som begge gjør det forrykende bra i meningsmålingene i presidentvalget. Ja, vi risikerer faktisk at det blir et presidentoppgjør mellom to politiske outsidere. Trump vs Sanders.

trump-sandersMen det er ikke bare i USA dette skjer. Det skjer over hele Europa også. I Norge har plutselig MDG dukket opp ut av ingenting og blitt et stort parti i løpet av kort tid. I Danmark har Liberal Alliance gjort stor suksess og er nå det største partiet blant de unge under 35 år. Over hele Europa ser vi det samme: Sverigedemokraterna i Sverige, Dansk Folkeparti i Sverige, UK Independence Party i Storbritannia, Jobbik i Ungarn, Gylden Daggry og Syriza i Hellas, Front National i Frankrike og Pegida i Tyskland. I tillegg har vi Tea Party-bevegelsen i USA og Occupy Wall Street. Og vi kan faktisk legge til Obama i denne trenden, fordi han var en total outsider uten erfaring fra Washington da han vant nominasjonen i det demokratiske partiet.

Mange av disse er mot fremmedkulturell innvandring, noen av dem er sosialistiske, noen er liberale, noen er grønne. Felles for dem alle er at de er outsidere. De tilhører ikke den kompakte eksisterende politiske eliten. De vil ha forandring. Det er interessant å merke seg at Obama gikk til valg i 2008 på slagordet “Change.”

Jeg tror at den trenden vi nå ser er nettopp dagens tidsånd. Folk vil ha forandring fordi det gradvis har sneket seg inn en generell misnøye og mistillit til det eksisterende politiske hegemoniet. Folk klarer ikke helt å sette fingeren på hva som er galt, men de vet at de ikke vil ha det som er nå.

Særlig en av trendene er urovekkende. Mange av de nye partiene og bevegelsene jeg nevnte er sterkt innvandringskritiske og ofte med tilsnitt av rasisme, og de har ofte mellom 20 og 30% oppslutning i sine land. Sverigedemokraterna for eksempel har i følge en fersk meningsmåling 25% oppslutning, og med tanke på at 25% av de stemmeberettigete er innvandrere, hovedsaklig muslimer som er hovedfienden til SD, er det rimelig å anta at det kun er etniske svensker som i stor grad stemmer på SD. Det tyder på at SD har hele 33% oppslutning blant Sveriges urbefolkning.

Hvordan reagerer så den politiske eliten på dette? Som de alltid gjør: med maktarroganse. Det er ikke maktelitens politikk det er noe galt med, kan skjønne, men folket. I stedet for å ta denne trenden som nå gjenspeiler seg over hele Vesten på alvor, avfeies den eplekjekt som utslag av “populisme.” Jeg har alltid syntes at det begrepet er litt merkelig å bruke som et skjellsord i et demokrati. For meg virker det som om “populisme” brukes i betydningen “noe mange folk vil ha men som den rådende politiske eliten er uenige i,” men hva vet vel jeg?

Standardresponsen på bekymringene rundt innvandring, især fra muslimske land, er at slik bekymring er rasisme eller kaldt og kynisk. Med andre ord, 1/3 av urbefolkningen som har bodd i landet i tusenvis av år besvares med mobbing for å få dem til å holde kjeft og adlyde.

Min spådom er at alle etablerte partier som holder på på den måten der vil oppleve en svært ubehagelig overraskelse når hersketeknikkene ikke fungerer og disse nye partiene bare flommer inn og tar plassene i parlamentene fra de etablerte partiene.

Generelt sett er det en dårlig idé å bare ignorere og undertrykke hva et stort og voksende mindretall av befolkningen mener, og det gjelder alle partier og ideologier.

 

Posted in filosofi, finanskrisen, politikk | 11 Comments

Sofapartiet vant valget!

hjemmesitterDet er bare å sende sine gratulasjoner til de 40% av den norske befolkningen som stemte på Sofapartiet. Sofavelgerne vant valget med solid margin. Koalisjonspartneren deres De Blanke hadde også et brakvalg og fikk 0,6% oppslutning. Over 15.000 velgere kom seg ut av sofaen ene og alene for å stemme blankt. (I fylkestingsvalget var tallet enda høyere)

Denne koaliasjonen har også fått en helt ny tredje partner, nemlig Liberalistene. I likhet med Sofapartiet og De Blanke har Liberalistene ikke noe tillit til politikere, men til forskjell fra Sofavelgerne og De Blanke vil Liberalistene gå aktivt inn i politikken for å være vaktbikkje og sørge for at politikerne klarer å gjennomføre minst mulig av sin politikk. Partiet stilte bare i Oslo og regnet denne valgkampen kun som tørrtrening for valget i 2017, men fikk likevel til slutt 458 stemmer. I skolevalgene fikk Liberalistene 1,1% oppslutning.

80% av medlemmene i Liberalistene er tidligere medlemmer av Sofapartiet. Leder og nestleder i Liberalistene Oslo var inntil for et par år siden ikke interessert i politikk i det hele tatt. Leder i Liberalistene Oslo, Roald Ribe, sier at han i dette valget stemte på et parti for andre gang i sitt liv.

Det som skiller Liberalistene fra Sofapartiet og De Blanke er at de ønsker å gjøre noe med det faktum at det norske demokratiet er i ferd med å miste all legitimitet når kun 60% av befolkningen stemmer ved valget. Det betyr at det kun trengs 30% oppslutning for å få “flertall.”

De som sitter hjemme er folk som ikke bryr seg om politikk og helst ikke vil ha noenting med det å gjøre. De som derimot setter agendaen — og som kun har et mindretall av befolkningen i ryggen — er de mest styringskåte politikerne. Og bare for å illustrere hvor ille dette er: i Oslo kan Miljøpartiet De Grønne, det aller mest styringskåte partiet av dem alle, få ordføreren, til tross for at de kun fikk 8,1% oppslutning. Inkluderer vi hjemmesitterne fikk MDG kun 5,1%.

Problemet er altså at ingen taler hjemmesitternes sak, selv om de er den desidert største velgergruppen. De tas ikke en gang med i statistikken og nevnes ikke med et ord i politiske diskusjoner. Dette har Liberalistene gjort noe med. De skal prøve å få hjemmesitterne som har gitt opp det politiske systemet ut av sofaene sine for å stemme på det eneste partiet som taler deres sak, nemlig å få politikerne til å gjøre minst mulig.

Det skal bli spennende å følge med på dette lille nye, blokkuavhengige mikropartiet i 2017 da de stiller landsdekkende. Klarer de å nå ut til hjemmesitterne og andre som er misfornøyde med dagens politikere? Det vil tiden vise.

Følg gjerne Liberalistene på Facebook. Du finner også Sofapartiet på Facebook.

Posted in filosofi, politikk | 8 Comments

Hva står MDG for?

Dette gullkornet var å finne i Stavanger Aftenblad nylig som oppsummerer på en fin måte hva MDG står for:

MDG

Posted in filosofi, miljø, politikk, religion | 20 Comments

Liberalistene

En del har kanskje ikke fått med seg at Det Liberale Folkepartiet har gått i dvale, og vil derfor bli skuffet når de kommer til valglokalene og finner at DLF ikke stiller til valg. Men fortvil ikke: det nye partiet Liberalistene har tatt over stafettpinnen og stiller til kommunevalg i Oslo 2015, og landsdekkende i stortingsvalget 2017.

Liberalistene er et nytt parti, med nytt navn, nye folk og ny profil, men de som liker DLF vil stort sett føle seg hjemme også i Liberalistene.

Liberalistene

 

Liberalistene er et nytt parti og fremdeles nokså lite, men er Norges raskest voksende parti, i skrivende stund med nærmere 620 medlemmer, og en vekst på over 10% per måned nå i valgkampen. Liberalistene er også i sterk vekst på Facebook, med nærmere 3500 likes i skrivende stund. I tillegg er det danske søsterpartiet Liberal Alliance det største partiet blant unge under 35 år med over 20% oppslutning i følge en ny meningsmåling. Liberalistene forventer at de har flere medlemmer enn Rødt innen Stortingsvalget i 2017.

Hva står så Liberalistene for? Enkelt og greit: ditt liv, ditt valg. Politikere skal gjøre minst mulig. Statens oppgave skal på sikt begrense seg til politi, rettsvesen og militær. Kun ekte kriminalitet (vold og trusler om vold mot fredelige mennesker) skal være forbudt.

Det betyr at velferdsstaten gradvis og på en trygg og bærekraftig måte skal avvikles. Dette kalles stillasmodellen.

Stillasmodellen

Torbjørn Jagland kalte en gang vår velferdsstat for “Det Norske Hus.” Det er en god analogi. Forestill deg at dette huset er blitt mange etasjer høyt men er bygget av elendige byggmestere slik at det har blitt ustabilt og vil kollapse i fremtiden. Det er ikke bærekraftig, og bør rives. Problemet er at det bor folk i huset og det må rives mens de bor der. Hvordan gjør man dette på en ansvarlig og trygg måte? Jo, man setter opp et stillasverk som skal stå mens man river huset fra toppen og ned, bit for bit.

Man starter altså med det enkleste først og bevarer lengst den delen av velferdsstaten som er vanskeligst å gjøre noe med. Det betyr at det siste man kutter i er pensjoner og trygd for uføre.

Man starter med å avvikle den delen av velferdsstaten som gir minst omstilling og som gir størst gevinst. Først på lista er kravet om handicaptoalett i alle nye boliger. Å fjerne denne tøysereguleringen tilsvarer å gi skattelette på 100.000 kroner til alle som bygger nytt hus.

Norge er full av slike tøysereguleringer som kun saboterer verdiskapning og gir arbeidsplasser til maktkåte byråkrater. Man kan enkelt fjerne dem uten at det går ut over eksisterende tilbud og samtidig som det gjør at folk får beholde mer av egne penger.

Dernest begynner man med å føre alle friske mennesker over på private ordninger. Friske folk må spare til egen pensjon, forsikre seg selv mot uførhet og sykdom, spare til arbeidsledighet og betale for barnehager og skoler. Dette skjer samtidig med at skattesatsene og avgiftene (og det totale skattenivået) senkes.

Den avgiften man beholder lengst er momsen. På den måten “straffer” man forbruk, samtidig som man belønner sparing og investering, noe som er sunt for økonomien og som samtidig også gir hver og en anledning til å bestemme hvor mye de selv skal betale i skatt.

Konsentrert frihet

En viktig del av Liberalistenes strategi er å tilby konsentrert frihet til velgerne. Alle de andre partiene tilbyr liberalisme i utblandet form, og dersom man ønsker mer konsentrert frihet kan man aldri få dette ved å stemme på de andre partiene. En stemme til Frp for eksempel er kun 20% stemme til liberalisme, og 80% stemme til nasjonalisme, konservatisme og sosialdemokrati. Man kan altså få 5 ganger mer frihet igjen for stemmen sin med en stemme til Liberalistene enn man får til et annet parti.

Liberalistene lar velgerne selv få velge hvor utblandet frihet den enkelte vil ha, fordi Stillasmodellen medfører et Veikart for fred og frihet — en rekkefølge som ting vil gjennomføres i, i takt med hvor stor oppslutning Liberalistene har. Dermed kan velgeren selv se når det er fare for at noe hun er sterkt uenig i blir gjennomført. Når dette skjer kan hun stoppe dette simpelthen ved å slutte å stemme på Liberalistene, men inntil da kan hun stemme taktisk og bruke Liberalistene til å trekke samfunnet i en mer fredelig og friere retning.

Kommunevalget 2015

Selv om partiet er rykende fersk stiller det likevel til valg i Oslo i år. Du kan altså allerede nå ved kommunevalget i 2015 stemme på Liberalistene dersom du er folkeregistrert bosatt i Oslo.

Posted in filosofi | Leave a comment

En liten hverdagsprotest

Sikkerhetskontrollen på flyplassen er noe herk, og det som gjør det ekstra surt er at den bare er tull og tøys. Den er helt unødvendig. Det er akkurat like farlig/trygt å fly som det er å ta trikk, buss, båt eller gå på teater eller Rema 1000. Hvis det skal være nazi sikkerhetskontroll på fly, hvorfor ikke da på alle de andre plassene som er akkurat like mye/lite utsatt for terror?

Det er kjipt, men det finnes heldigvis en ørliten hverdagsprotest man kan gjøre for å vise misnøye med systemet. Etter sikkerhetskontrollen har de frekkhetens nådegave å sette opp en automat hvor man kan rapportere hvor fornøyd man er med “kundeservicen”! Det blir litt som å spørre om kundetilfredshet etter waterboardingen i Guantanamo. Svaret bør være “svært misfornøyd,” uansett hvor tilsynelatende pen behandling man fikk i kontrollen, eller uansett hvor rask og effektiv den var. Kontrollen er et unødvendig overtramp. Si fra ved å trykke på den røde knappen.

sikkerhetskontroll

 

Posted in politikk | 20 Comments

Grov utnytting av fattige?

Dagbladet skriver i dag om en mann fra Drammen som er dømt for grov utnyttelse av fattige og menneskehandel. I følge artikkelen tappet han kontoene til lutfattige vietnamesere og brukte pengene til å bygge stor villa til millioner av kroner.

Når den sosialistiske pressen fremstiller en mann som grufull utnytter av fattige aner jeg alltid ugler i mosen. Sosialister bedriver alltid sosial utjevning, også av sannheten. Det betyr at de alltid angriper de gode fordi de er gode, og forsvarer de dårlige fordi de er dårlige. Derfor sjekket jeg litt opp denne historien. Og ganske riktig, dette er en typisk sosialisthistorie hvor helten er blitt gjort til skurken og hvor skurkene er blitt gjort til heltene.

Dette er historien når den ikke blir fortalt av sosialister:

vietnamNorge har høye innvandringsmurer rundt landet for å beskytte styrtrike norske arbeidere mot konkurranse fra lutfattige bønder. Fagbevegelsen har lykkes med å å lage den mest utspekulerte og ondsinnete innvandringsmuren noensinne: krav om “norske lønninger.” Dette gir fagforeningen anledningen til å bruke sin makt til å trykke fattige vietnamesere ned i søla (dvs. stenge dem ute fra konkurranse) og attpåtil være frekk nok til å gni seg inn med ostepop mens de orgasmisk selvhøytidlig erklærer hvor utrolig solidariske de er. De klarer altså å fremstille sin undertrykking som om de er helten i historien. Utrolig.

Normalt har vietnameser tilnærmet lik null sjanse å komme til Norge som sesongarbeidere. De kan ikke språket, de skjønner ikke hvordan de skal søke osv. Så er det altså en nordmann (eller norsk-vietnameser?) som har klart å knekke koden. Han har klart å få folk til Norge på lovlig vis og fått vietnamesere til å bli ansatt som sesongarbeidere til semi-norske lønninger.

Nordmannen forsynte seg godt av lønningene men sesongarbeiderne satt igjen med over 4000 kroner per måned etter skatt. Dette er ganske nøyaktig 4-dobling av den beste lønna de kunne håpet på å få i en av storbyene i Vietnam. Tenk litt over det folkens: denne karen her har hjulpet ca 50 vietnamesiske bønder til å minst 4-doble lønna si. En kan kanskje si at det hadde vært enda kjekkere om de hadde tjent enda mer, men med denne lønna kan de sende barna sine til skole og tannlege. De kan kjøpe mobiltelefoner, fjernsyn, få å strøm og vann innlagt i husene sine. Kort sagt, levestandarden deres som følge av dette vil øke dramatisk.

Og er det virkelig noen som tror fattige vietnamesere har enerom i hjemlandet sitt? Det normale i Asia er å bo mange på et rom. Jeg kan garantere at ikke en eneste av vietnameserne som kom hit følte at de fikk en dårligere behandling eller arbeidsforhold her i Norge enn de gjorde i Vietnam. Trolig fikk de det vesentlig bedre.

Så saken er altså at en nordmann har hjulpet 50 familier ut av fattigdom ved å firedoble lønna deres, og han blir sterkt kritisert for dette og satt i fengsel for “menneskehandel.” Slik er sosialistenes bakvendtland. Men det jeg kan si med 100% sikkerhet er at denne karen her har gjort mer for å hjelpe fattige mennesker ut av fattigdom enn 99,99% av alle sosialistene som hyler og skriker og bærer seg over “menneskehandel.”

Posted in filosofi | 15 Comments

Hamp og kapitalskatt

hamp700Tro det eller ei, men hamp og kapitalbeskatning har noe vesentlig til felles. Hamp er en plante som er beslektet med Marijuhana. Forskjellen er bare at den inneholder veldig lite av de psykoaktive kjemikaliene. Man blir ikke høy av å røyke hamp, for å si det sånn. På tilsvarende vis er kapitalbeskatningen ikke en fiskal beskatning, i motsetning til for eksempel moms og lønnsbeskatning. Det betyr at den ikke gir netto inntekter for staten.

Men vent nå litt! Hvordan i alle dager kan jeg påstå at kapitalbeskatning ikke er netto innbringende for staten? Svaret er at selskaper er utsatt for konkurranse og derfor vil deres profittmargin etter skatt ha en tendens til å være den samme, uansett hvor høy eller lav skatten er. Jeg skal gi et eksempel på dette. Sett nå at kapitalbeskatningen er 80%, og typisk er avkastning op kapital etter skatt 10%. Hvis man har en vare som koster 100 kroner å produsere skal altså kapitalisten sitte igjen med 110 kroner etter skatt. (= 10 kroner profitt). Hvor mye må da prisen være for at selskapet skal oppnå dette? 150 kroner. 50 kroner er profitt før skatt, og med 80% skatt (=40 kroner) sitter kapitalisten igjen med 10 kroner.

Hva skjer dersom skattesatsen settes ned til null? Til å begynne med tjener kapitalistene noe enormt. 50 kroner i profitt! Men siden dette utgjør en 50% profittmargin vil det strømme til med konkurrenter som vil ha sin del av kaka, og dermed presses profittmarginen ned helt til den er nede på 10% igjen. Prisen på varen har nå falt fra 150 kroner til 110 kroner. Kapitalistene tjener akkurat like mye som før — 10 kroner. Staten har mistet 40 kroner i inntekt, og forbrukerne sparer nå 40 kroner.

Hva betyr det at forbrukerne sparer penger? Jo, de blir rikere. Disse pengene kan de nå bruke på nye varer og dermed betaler man moms til staten, og de nye varene trenger nye ansatte som får lønn og som betaler skatt til staten. I sum kommer akkurat de samme skattepengene inn til staten.

Så hvis kapitalbeskatningen ikke bidrar til statskassen, hvorfor har vi den da? Hvorfor ikke bare sette den ned til null? Av samme grunn som at hamp ikke blir legalisert. Hamp kan enkelt forveksles med marijuhana og ved å tillate hamp kan det føre til mer marijuhana-dyrking forkledd som hamp-produksjon.

På tilsvarende vis vil null kapitalbeskatning gjøre det svært fristende å føre privat forbruk på firmaet i form av frynsegoder, “studiereiser,” “arbeidsmiddager” osv. Dette vil selvfølgelig ikke staten.

Resultatet er at man er nødt til å opprettholde forbudet mot hamp og samtidig beskatte firmaene omtrent like hardt som lønn slik at man ikke skal skape noe incentiver for folk til å lure seg unna skatt. Ja, det er urteit for kapitalbeskatning ødelegger for alle, men for sosialister er det bedre at alle får det dårligere enn at noen slipper å betale skatt.

 

 

Posted in Uncategorized | 8 Comments

En gang var jeg flyktning

flyktningI Dagbladet kan vi lese om en tiltaksrik flyktning som har startet hashtag-kampanjen #engangvarjegflyktning hvor en flyktning eller en asylsøker forteller hva de jobber som nå. Inspirerende! Det er kjekt at flyktninger og asylsøkere kan synliggjøre at de er nyttige både for seg selv og samfunnet de har flyktet til. Samtidig er det påfallende at to av de fem hashtag-bidragene (40%) som er trukket frem i Dagbladet-artikkelen er politiske verv, ett for SV og ett for AUF.

Så hva står de røde partiene for? Jo, de står for å si nei til alle produktive, nyttige, positive innvandrere til Norge (arbeidsinnvandrere som klarer seg selv), og å si ja til folk som ikke klarer seg selv og som må gå på NAV. Arbeiderpartiet og SV står for store og sterke velferdsstater som tar mye penger fra de med mest penger (dvs. etniske nordmenn) og gi til de som har minst (det vil si flyktninger og asylsøkere). Hmmmm. Besynderlig nok trekkes det altså frem som positivt at 2 av de 5 bidragsyterne aktivt arbeider for å ta penger fra (i all hovedsak) nordmenn og gi til utenlandske flyktninger via NAV.

Dette kunne ha vært en glipp eller en tilfeldighet, men det er ikke det. Undersøkelser viser at 3 av 4 flyktninger og asylsøkere stemmer på de røde partiene som vil ta penger fra nordmenn og gi til asylsøkere og flyktninger.

Er det ikke merkelig hvordan nettopp de partiene som er mest positive til NAV-innvandring (og samtidig svært negativ til positiv arbeidsinnvandring) også er de partiene som tjener mest på denne innvandringen i form av flest stemmer? Det er nesten som om de er så tom for argumenter overfor vanlige norske velgere at de er nødt til å rigge valgseier ved hjelp av demografisk import av nye sosialist-velgere.

På høyresiden finner vi en del spenstige forslag til hvordan man kan endre på dette. Vegard Rødseth Tokheim i Høyre foreslår at når vi først skal ta inn 8000 flyktninger til landet bør vi prioritere de som virkelig er forfulgt, nemlig homofile i muslimske land. Daniel KadrPour i KrF foreslår at vi bør prioritere kristne, jøder, yezidier og assyrere siden disse er forfulgte folkegrupper i muslimske land. Dette er spenstige forslag, og jeg kan legge til ateister som en forfulgt gruppe i muslimske land.

Når vi først er forpliktet til å ta inn flyktninger kan vi faktisk sile og velge. I tillegg til de overnevnte kriteriene hvor man spesifikt velger ut grupper som er særskilt forfulgte i muslimske land (dvs. ikke-muslimer og liberale) kan man også velge ut folk ut fra evner, utdannelse og bidragsevne. Norge kan prioritere høyt utdannete, smarte og selvstendig næringsdrivende, dersom de finnes. Noe slikt vil selvfølgelig få sosialister til å gneldre som torturerte villsvin, for tenk å prioritere ressurssterke flyktninger? Hva med de som virkelig trenger det? (Kristne regnes som ressurssterke og det er derfor ok å undertrykke dem)

Kynisk som jeg er kan jeg heller ikke komme helt bort fra tanken på at ressurssterke, velutdannete flyktninger, selvstendig næringsdrivende og gjerne ikke-muslimer vil ha en tendens til å ikke stemme sosialistisk, og det er jo påfallende hvor store motstandere sosialister er av denne type flyktninger.

Men tilbake til #engangvarjegflyktning. Hensikten med denne kampanjen er å skape et mer positivt bilde av flyktninger for å motvirke rasisme og forestillinger om at flyktninger er en gjeng med kjeltringer og snyltere som kommer for å leve på NAV. Men det finnes faktisk en måte hvordan flyktninger og asylsøkere enkelt kan undergrave all form for rasisme og skepsis: de kan la være å stemme sosialistisk.

Husk, en stemme til et rødt parti er å stemme for å ta penger med makt fra etniske nordmenn og gi dem til flyktninger på NAV. Det er altså først og fremst stemmemønsteret til flyktninger og asylsøkere som gjør at så mange nordmenn er skeptiske til dem. Ved å stemme sosialistisk erklærer man at man er en snylter og kjeltring. Er det virkelig dette inntrykket man ønsker å gi?

Jeg vil derfor starte en ny hashtag-kampanje for flyktninger, asylsøkere. #JegStemmerIkkeSosialistisk. Hadde ingen flyktninger stemt sosialistisk ville det ikke vært noen voldsom innvandrerskepsis i Norge. Det hadde vært utrolig inspirerende og oppløftende for landet dersom en slik kampanje tok av. Da er oppfordringen sendt og så får vi se hva som skjer!

Posted in politikk | Tagged , | 1 Comment

Stordalens moral

stordalenGunhild Stordalen er svært opptatt av miljøet, og vil at alle sammen skal ta et krafttak for å skape en bedre verden for oss alle. Blant annet ønsker hun at alle sammen skal spise mindre kjøtt. Jeg har gjennom nokså lang erfaring lært meg at når kjendiser uttaler seg om hvordan andre bør leve er det verdt å kikke litt på deres egen levestil.

I årevis har Petter Stordalen tatt med seg familie og venner til Mauritius på juleferie. Han reiser ditt på første klasse, og i senere år har også Gunhild Stordalen vært med på reisen. Han har også leid luksusbåten Maltese Falcon som bruker 1400 liter diesel i døgnet i flere uker og reist dit med privatfly.

Da er det jo bare å begynne å sjekke hva drivstoff-forbruket på en slik tur er. Og en av mine lesere har undersøkt saken. På ferien til Mauritius i 2009 brukte Stordalen & co 50,000 liter drivstoff. Dette tilsvarer det normale årsforbruket til 200 biler eller ressursene som trengs for å produsere 1250 griser.

Jeg har selvfølgelig ikke noe i mot at Petter Stordalen bruker sine egne penger som han har tjent på ærlig vis nøyaktig som han selv føler for det, men når Gunhild Stordalen går så hardt ut mot andres forbruk er det verdt å påpeke at de holder sitt eget forbruk til en helt annen standard.

Det er fristende å si at dette er dobbeltmoralsk, men jeg tror ikke det. Jeg tror bare de mener at de er bedre enn andre og at de har rett til å ha et bedre liv med høyere forbruk fordi de er så noble, og denne føydaltankegangen deler de med stort sett alle andre som preker om hvordan andre bør stramme inn livreimen. Al Gore for eksempel formaner andre til å redusere forbruket sitt for å redde verden fra klimakatastrofe. Selv har han et luksusforbruk som tilsvarer 20 vanlige familier.

Og de samme politikerne som formaner alle oss vanlige folk til å ta trikken eller bussen velger selv å reise på fly i business-klasse til klimakonferanser rundt omkring over hele planeten. Merkelig det der.

Men tilbake til Stordalen. Nylig var Gunhild svært syk, og Petter Stordalen bladde opp millioner av kroner til behandling hos det beste privatsykehuset han kunne oppdrive. Dette er selvfølgelig det alle egoister ville ha gjort i hans situasjon, meg selv inkludert. Problemet er bare at Gunhild Stordalen gnåler om at andre skal redusere sitt forbruk, og Petter Stordalen støtter Arbeiderpartiet som er i mot privatsykehus. Petter Stordalen vil at alle andre skal tvinges til å stå i den offentlige helsekøen, men han selv er så mye bedre enn alle andre så han kan tillate seg å benytte seg av et tilbud han vil forby for alle andre. Interessant.

Jeg vet nøyaktig hva jeg selv mener om denne typen atferd og holdninger, men til alle andre der ute som synes at Petter og Gunhild Stordalen er så fantastiske for deres miljø- og sosiale engasjement: vær klar over at de mener at de er bedre enn dere og at de vil at dere skal ta regningen for Stordalenes forbruk.

 

Posted in filosofi, miljø, politikk | 9 Comments

Et irriterende mattespørsmål

Hand writing algebra equationsDagbladet rapporterer om en matteoppgave fra en engelsk videregående skole som har skapt undring hos elever over hele verden. Mer enn noe annet illustrerer den hvor ille det står til med matematikk-forståelsen over hele den vestlige verden. Dagbladet prøver seg med en fasit, men viser med denne at de har misforstått oppgaven.

Oppgaven:

Hannah har en godtepose med n godterier, hvorav 6 er oransje. Videre får vi vite at sannsynligheten for å plukke 2 oransje godterier etter hverandre er 1/3. Bruk så dette til å bevise at n² – n – 90 = 0.

Det som først og fremst er oppsiktsvekkende med oppgaven er at den kun bygger på tre elementære kompetanser i matematikk.

1. enkel algebra

2. formulering av algebraiske ligninger fra tekst

3. enkel sannsynlighetsregning

Dette er basis-kunnskaper og med unntak av punkt 3 er dette ting man bør lære seg på grunnskolen. Det eneste videregående elementet er sannsynlighetsregningen, men som heller ikke er særlig avansert. Det eneste man trenger å vite er at når to hendelser med sannsynlighet p1 og p2 er uavhengig av hverandre er den kombinerte sannsynligheten p1*p2. Eksempel: hva er sannsynligheten for å få to kron på rad? Sannsynligheten er 1/2 * 1/2 = 1/4.

Ikke bli forundret dersom en gjennomsnittlig elev i en Singaporeansk videregående skole klarer å løse denne oppgaven uten problemer.

Så her er fasiten, fortalt på pedagogisk måte. Det er n godterier i posen, og 6 av dem er oransje. Da er sannsynligheten for å trekke en oransje godteri lik 6/n. Nå er det bare 5 oransje godterier igjen, og totalt n-1. Sjansen for å få en oransje en gang til er altså 5/(n-1).

Siden begge disse hendelsene er uavhengig av hverandre kan vi finne den totale sannsynligheten ved å gange dem sammen: 6/n  * 5/(n-1). I oppgaven får vi vite at den totale sannsynligheten for å trekke to oransje etter hverandre er 1/3. Dermed vet vi altså at:
(6/n) * (5/(n-1)) = 1/3

enkel algebraisk manipulasjon gir oss da:

30/(n*(n-1)) ) = 1/3

90 = n(n-1)

n² – n – 90 = 0

Dermed er oppgaven løst. Vi kan også løse denne enkle andregradsligningen og finne at n= 10, selv om dette ikke er en del av oppgaven. (se bildet)

Poenget mitt her er altså at denne oppgaven ikke burde vært vanskelig for videregående elever, og det forteller noe om hvor ille det står til med skolen når dette skaper frustrasjon og undring blant elever.

Posted in barn, politikk, skole | 24 Comments